Friday, November 11, 2011

Eid al-Adha 2011 Around The World.



(Fayez Nureldine/AFP/Getty Images)


(AP Photo/Hassan Ammar)


(AP Photo/Hassan Ammar) 


(AP Photo/Hassan Ammar) 


(Reuters/Ammar Awad)

(AP Photo/Gurinder Osan)


(Adek Berry/AFP/Getty Images)


(Reuters/Mohamed Alhwaity)


(AP Photo/Rajanish Kakade)


(Reuters/Vladimir Pirogov)


(AP Photo/Nikoloas Giakoumidis)


(Reuters/Amit Dave)


(AP Photo/Pawan Sharma)









Tuesday, October 25, 2011

Menyampah!

Ok. Dah lama sangat aku tak membebel kat blog sendiri. Maklumlah, sebelum ni pon terpakasa sebab kerana nak dapatkan markah assignment. Hahaha.

Kali ni aku cukup hot tempered dengan gadis-gadis gedik yang bajet kiut miut tu taip status. Contohnya, 'aq nux makan larwh, lapa gilew'.'cayunk korunk sume!' Itu antara yang penah aku baca la. Seyes bebudak macam ni memang aku rase nak lempang laju-laju. What the? diorang taip macam tu? Korang bajet korang comel gile?

Penat-penat belajar Bahasa Melayu tapi dengan selamba ubah-ubah pulak. Hey! Mat Salleh speaking English pon tak gedik macam korang la!

Saturday, July 9, 2011

PELUDAH WARNA


Kuasa gusar kini menggelegak murka;
warna kuning diisytihar racun terbisa.
Diragutnya baju-T segeram tenaga
dan diumum itulah busana bahaya.

Tapi, kita jahit semula perca kain,
menjadikannya panji terindah dan tulen.
Warna kuning yang teramat tenang dan syahdu
kita kembalikan damai ke dalam qalbu.

Kini cahaya mentari mungkin diramas
dan sinar kuningnya juga mungkin dicantas.
Memanglah mereka kini peludah warna
sedang menghimpun lendir kahak sebanyaknya.

Kerana nikmat amat lama berkuasa,
kuasa pun seolah menjadi hartanya.

:: A Samad Said ::


Tuesday, July 5, 2011

Cita-Cita


Cuti pertengahan semester bagi murid-murid bagi sebuah sekolah yang berada di luar bandar telah tamat tempohnya. Sekumpulan murid-murid kurang pintar dari kelas 2 Hikmah dengan cerianya memulakan kelas pertama dengan Cikgu Kamaruzaman.

Seperti kebiasaan pada setiap awal kelas, Cikgu Kamaruzaman menaikkan semangat belajar dalam diri pelajar dengan bertanyakan cita-cita mereka terlebih dahulu.

Satu persatu pelajar dengan bersemangat menjawab.

 
Razak: Saya ingin jadi Doktor.

Cikgu Kamaruzaman:
Bagus, nanti cikgu boleh dapatkan rawatan percuma.
 
Abu: Saya ingin jadi petani moden.

Cikgu Kamaruzaman:
Lagi bagus, nanti hantarkan bekalan sayur percuma ke rumah cikgu.
 
Cikgu!!! Sahut seorang murid bernama Nasir dari meja belakang. Selalu pelajar paling pintar memang mejanya di belakang sekali. Kah Kah.
 
Cikgu Kamaruzaman: Ye saya.
 
Nasir: Cita-cita diorang tak mencabar la cikgu. Cita-cita saya ingin pecahkan rekod dunia. Saya ingin menjadi orang pertama menjejakkan kaki ke planet matahari.

Semua murid tepuk tangan dan bersorak.


Cikgu Kamaruzaman: Saya rasa cita-cita awak tu akan menyebabkan awak dapat menetapkan tarikh mati awak. Planet matahari tu kan panas. Terbakar la kaki awak tu nanti. Cuba tengok macam petang ni la, panaskan? Tapi ni jaraknya masih jauh.


Semua pelajar terpegun tengok Nasir.

 
Nasir: Ala, cikgu ni. Cikgu ingat saya ni bodoh sangat ke, saya tahu la matahari tu panas. Tapi saya bercadang nak pergi malam. Malam kan sejuk. Macam malam semalam? Kan sejuk aje.

Semua murid tepuk tangan dan bersorak riang.


Manaf: Cikgu! Saya nak jadi cikgu. Saya nak mengajar macam cikgu.

Cikgu Kamaruzaman: Ha! Bagus. Kalau awak nak naik darah tinggi cepat macam cikgu sekarang. Awak jadilah cikgu nanti ye.





PESANAN: Cita-cita aku nak jadi cikgu ke tak ek? Hahahaha. 

Thursday, June 23, 2011

Papan Tanda


Cikgu Aiman hairan kenapa Kamaruzaman datang lambat hari tu. Biasanya Kamaruzaman la yang paling awal ke sekolah. Siap boleh naikkan bendera lagi masa perhimpunan. Tapi kali ni lambat pula Kamaruzaman tiba di sekolah.

Cikgu Aiman: "Kamaruzaman kenapa datang lambat?"
Kamaruzaman: "Kerana papan tanda cikgu!"
Cikgu Aiman: "Apa hal pula dengan papan tanda tu?" 
Kamaruzaman: "Cikgu, kan papan tanda tu tulis begini "AWAS! SEKOLAH DI HADAPAN, PANDU PERLAHAN-LAHAN".
 

Monday, June 20, 2011

Perli Baik Punya


Seorang nenek memukul bontot cucunya yang telah melakukan perbuatan yang tak sepatutnya.

Tiba-tiba ayah budak tersebut ternampak akan perbuatan si nenek. Nak berdiam diri, kesian pula pada anaknya. Nak masuk campur, tak berani la pula.

Lalu setiap kali si nenek itu mengayun rotan memukul bontot si cucu, si ayah juga bertindak menampar muka sendiri.

Melihat tindakan si ayah yang agak pelik bin ajaib, si nenek pon segera berhenti memukul cucunya dan bertanya dengan penuh kehairanan pada si ayah.

Nenek: "Kenapa engkau menampar muka sendiri?"
 
Ayah: "Anakku telah dipukul orang, dan untuk membalas perbuatannya itu, aku telah memukul anak orang itu."



Tuesday, June 14, 2011

Hilang

Lama juga tidak menghupdate kan belog ini. Memang lama sudah~ Banyak perkara yang berlaku pada bulan Jun 2011 kali ini. Tema bulan Jun adalah 'hilang' okeyh. Taknak citer banyak.

  1. Kasut NIKE kesayangan aku lesap dikebas orang. Dah 3 tahun kasut tu setia menemani kaki. Target siapa si pencuri sudah dikenal pasti. Mau aje aku kerahkan anak-anak buah mencari 'beliau'. Gaya ada macam Abang Long kan? Hahaha. Ops! Terlebih sudah~ Nanti kene saman wooo.
  2. Anak kucing aku si 'Lala' pon nak hilang jugak. Yang ni memang misteri. Panggil Uncle Seekers pon belom tentu beliau dapat cari anak kucing aku tuh. Maka kesimpulannya tinggal lah si 'Lulu' bersendirian.
  3. Hilang arah. Aku hilang arah. Bukan sesat weyh. Cuma merasakan diri ini patot melakukan sesuatu yang lebih drastik. Apekah? 

Sebelum berpisah. Jom layan lagu nih. Khas buat pemilik belog ini.

 

PESANAN: korang ingat aku layan citer Cinta Melody ke?

Monday, May 23, 2011

Cuti Semester.

Dah 2 minggu aku terperap kat kampung. Alhamdulillah, minggu pertama cuti berjaya meloloskan diri ke Melaka. Kononnya mahu men'supprise'kan birthday salah seorang sahabat. Memang sangat supprise. Argh! Ada balance cuti lagi 4 bulan! Bikin aku panasaran. Panasaran tu ape beb? Ah! Hantam saja lah Labu.

So, tak nak bebel panjang. Straight to the point. Aku nak kerja. Masalahnya, Jelebu ni pekan koboi. Masih mengekalkan tradisi ke'koboi'annya. TESCO? GIANT? MYDIN? JUSCO? Jauh la sekali ada. Macam mana mahu kerja sementara? Tapi bagus juga. Ah! Bagi aku tak bagus. Mungkin secara realitinya sebab faktor kekurangan kapasiti penduduk lagi barangkali.

Mengikut percaturan rancangan peribadi aku. Setelah dikaji dan ditimbang tara. Mungkin kerja-kerja berikut akan menjadi rutin sepanjang cuti semester:


Selagi Mak tak menjerit kat cuping telinga. Aku tak bangun!


Kalau ON DUTY. Terpaksa la aku bertugas. Mau aje aku jual seekor-seekor.


 Yang ni belum cuba lagi. Tapi kalau dah terdesak mau aje aku tarah pokok nih. 


PESANAN: Kalau dah malas tuh. Ape pon tak boleh. Hahaha.

Friday, May 6, 2011

Harapanku


Harapanku...


Agar engkau senantiasa tabah dalam hidup walau diuji dengan pelbagai ujian dan kesakitan....


Anggap ini sudah ketentuan Tuhan...


Agar engkau lebih ketaqwaan dan keimanan...


Semoga engkau cepat sembuh dari segala kesakitan...


Diri ini akan sentiasa jadi peneman...


Tuesday, May 3, 2011

Rahsia 8 Website Yang Perlu Anda Tahu


1. Belajar membaca dengan cepat
Spreeder. Di website ini kita akan diajak untuk membaca lebih cepat, teorinya rata-rata orang mempunyai kemampuan membaca 200 kata seminit. Spreeder akan melatih kita untuk membaca dengan kecepatan 300 kata seminit.


2. Belajar bahasa asing
LiveMocha. Laman ini adalah gabungan social networking dengan kursus bahasa, jadi kita dapat belajar terus dengan orang dari negara asalnya.
Kita boleh chating dengan orang dengan lancar menggunakan bahasa yang ingin kita pelajari contohnya Bahasa Peranchis. Menariknya tulisan kita akan direview oleh orang-orang disana, jika ada kesalahan mereka tidak akan segan membetulkannya.


3. Universiti secara self learning
Lecturefox. Belajar dengan sendiri bererti kita harus membaca rujukan yang banyak dan banyak kelebihannya jika kita mendapatkan rujukan dari Universiti-universiti terkenal.
Di website ini kita boleh membaca, mendengar dan melihat gambar-gambar yang berhubungan dengan universiti seperti MIT, UCLA, Houston Univ, Oxford Univ, dll.
Kebaikannya, selalu ada tugasan dan pelajaran baru yang disubmit ke sini.Jika anda seorang mahasiswa, jangan copy and paste ya.


4. Menaip dengan cepat
RapidTyping adalah website yang menyediakan program untuk kita menaip dengan dengan cepat!
Sebuah sekolah mnaip cepat dimana pelajarnya diberi tutorial dengan cara yang mudah dan menyenangkan. Tidak terbatas pada usia!
Komputer sudah menjadi sebagian dari hidup kebanyakan manusia, secara automatik menaip pun sudah menjadi sebuah kebiasaan.


5. Membuat research
Schoolr didesign sebagai research search engine atau dalam bahasa biasa Search Engine untuk research. Kalau kita menaip sebuah topik, dia akan mencari database dan mengarahkan kita ke Google, Wikipedia, Wolfram Alpha, dan kamus-kamus yang berkaitan dengan research.


6. Menyemak grammar
Bahasa Inggeris sudah menjadi bahasa international, mahu tidak mahu kita harus belajar bahasa Inggeris. Untuk menterjemah ayat, kita boleh merujuk google translate atau buka kamus. Tapi dalam menulis ramai orang yang membuat kesalahan, terutama grammar.
SpellCheckPlus, website ini akan menyemak apakah tulisan anda sudah ada pada susunan yang tepat atau belum.


7. Gedung ilmu
Wikipedia walaupun sumbernya boleh dipertikaikan dan tidak boleh dijadikan sumber rujukan dalam tugasan budak U kerana ia boleh dimasukkan oleh siapa sahaja tetapi ilmu yang dikongsi di sini kebanyakannya tepat.


8. Laman tutorial script
W3School, kandungan laman ini ialah tutorial programming yang meng”cover” banyak topik yang berkaitan dengan internet (dari HTML sehingga AJAX). Selain tutorial, laman ini juga mengandungi rujukan lengkap (boleh download) dan online Demo untuk tiap subtopik yang dibicarakan. Jadi kita boleh terus dicuba online tanpa memerlukan menggunakan web server.


SUMBER DIAMBIL DARIPADA: BLOG ANAK-ANAK NEGERI SEMBILAN.

Karut Marut


Cerita yang tak sepatutnya korang tahu:


1. Kisah skandal seks DSAI yang semakin hangat kat media. Sampai TV3 pon boleh buat berita lucah. Menayangkan klip video seks tu! Sampai budak-budak kecik pon tahu ape tu liwat, skandal seks. Politik itu jijik!


2. Kisah kematian Osama bin Laden. Pasal kes ni. Aku pon tak tahu nak cakap macam mane. Entah-entah Osama tu pon tak pernah wujud. Hanya propaganda Amerika Dajjal. Tapi kalau beliau betul-betul wujud dan mati. Al-fatihah. Wallahu a'lam.


3. Aku dah nak habis exam! Tinggal satu paper lagi wok! Hahaha. Pastu cuti empat bulan. Cadang nak pergi Korea atau Paris. Kah kah kah.

Sunday, May 1, 2011

Tip Perkahwinan


1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

 
2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

 
3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

 
4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tetamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

 
5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang Malaikat.

 
6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

 
7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

 
8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%.

 
9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

 
10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

 
11. KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

 
12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan anda.

 
13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.


SUMBER DIAMBIL DARIPADA: FACEBOOK USTAZ AZHAR IDRUS (ORIGINAL)


PESANAN: Semoga ALLAH mempermudahkan segala urusan. Amiin.

Wednesday, April 27, 2011

Memang Pecah Kepala

Soalan Exam Ethics & Protocol siang tadi memang betul-betul menguji kejantanan aku. Pergh! Susah gile siot! Member sebelah boleh ushar jawapan aku. Padehal die kos lain kot. Ke die nak mintak tolong aku? Heh! Den sendiri pon tak terjawab nak tolong ekau pulak yo.

Dah la memang aku tak baca banyak. Soalan essay boleh ade 8 la pulak. Tak pernah dalam sejarah exam aku dapat soalan essay 8. Nak dapat A memang tak boleh la paper nih. Nak lulus tu InsyaAllah. Besok exam lagi. Lusa exam lagi. Tulat? Cuti la poit. Hari Sabtu Mat Bangla pon cuti.

Tuesday, April 26, 2011

Burung Kakak Tua

Satu hari, terlintas di kotak pemikiran Kamaruzaman nak bela burung kakak tua. Entah pasal ape pulak hobi baru itu menjadi keinginan beliau. Mungkin boleh menjadi peneman di kala sunyi. Beliau pon mula mengorak langkah menuju ke kedai burung. Tiba di sebuah kedai menjual burung, terdapat 2 ekor burung kakak tua sangat cantik. Kedua burung itu berbeza, yang satu suka bernyanyi dan yang satu lagi hanya diam saja. Kamaruzaman pon pelik jugak. Lalu ditanya kepada penjual burung:


Kamaruzaman: Berapa harga burung kakak tua ini?
 
Penjual: Kalau yang suka menyanyi itu RM500. Tapi kalau yang diam itu RM 2000.
 
Kamaruzaman: Aik? Biar betol? Kenapa yang suka menyanyi lebih murah dari yang diam?
 
Penjual: Haaa! Memang berbeza, yang berharga RM2000 itu ialah pencipta lagunya.  




PESANAN: Jangan kerap bermain dengan burung. Bahaya!


Monday, April 25, 2011

Rabak Lagi

SAMSUNG GALAXY S



iPHONE 4




HTC


Menatang di atas la akan merabakkan duit aku. Entah ape kejadahnya henpon Sony aku button nye rosak. Tapi? Wut da fish? Rosak button je pon. Takkan sampai nak tukar smartphone macam di atas? Kah kah kah. Anda sendiri tahu jawapannya kenapa.



Hangin

Takde ape aku nak merepek kali ni. Cume exam pagi tadi memang bikin aku hangin. Ape yang ditarget tak masuk. Yang masuk tu pulak time aku tak datang kelas. Cuti sakit 3 minggu. Now, Tawakal saja pada Allah. 


Sikit lagi nak mengamuk macam ni pagi tadi dalam dewan exam.

Sunday, April 24, 2011

Pecah Kepala

Idea takde der. Minggu ni straight aku exam. Isnin-Jumaat. Tak pernah lagi aku exam straight tiap-tiap hari kat USIM ni. Sem ni nak try. Ade syok ke tak syok. Kalau tak syok memang aku nak 'gegar' Canselori. Kasi buat jadual exam cantik sikit. Heh. 

By the way, mungkin ini post last aku dalam dua minggu nih. Harap doa dari kalian. Agar aku senantiasa beroleh kejayaan. Kemaafaan aku pinta jika ada salah silap.


Korang ingat aku macam ni ke? Sorry la beb.


Aku sikit lagi nak jadi macam mamat nih. Tensen beb!

Sunday, April 17, 2011

Wanita

Sekadar berkongsi pandangan dan juga peringatan. Atas sifat kasih sesama insan. Hanya untuk memberi teguran. Kepada yang memerlukan. Jangan sampai naik kaki dan tangan. Tapi cukuplah mulut yang jalan. Aku dah siap iklan kat bawah, tepi belah kanan. Pandai-pandai la korang pikirkan. Kalau tak takut pada azab Tuhan. Yang penting LINK ini ditujukan khas untuk makhluk Tuhan yang berjantina perempuan. Yang berkenaan sila ambil perhatian. Sekadar peringatan buat kalian. Terima kasih diucapkan.


PESANAN: Semoga Allah merahmati kalian. Doakan saya nak exam pada hujung bulan!

Wednesday, April 13, 2011

Tok Batin

Tok Batin baru membeli motorsikal jenis Honda 70. No plat 2 angka beb! Siap tempah! -TB 77-. TB merujuk kepada singkatan Tok Batin (TB 77). Yang 77 tu baru otai katenye. No keramat.
On the way pulang ke rumah terserempak pula dengan kawannya. Oleh sebab baik hati dan mahu lembutkan absorber yang baru. Tok Batin pon tumpangkan lah kawannya sekali. Dalam perjalanan pulang, kawannya merasakan Tok Batin itu hanya mengunakan gear 1 sahaja sepanjang perjalanan. Lalu bertanyalah kawannya tu:

Kawan Tok Batin: Kenapa kamu hanya pakai gear 1 sahaja.
 
Tok Batin: Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.
 
Kawan Tok Batin: ????????





PESANAN: Tok Batin sangat marah. Sebab malam  tadi beliau bersengkang mata menonton kekalahan team CHELSEA kesayangannya. Hahahaha.

Monday, April 11, 2011

Jam Cap Ayam

Kamaruzaman telah pergi ke kedai jam untuk membaiki jam tangannya. Setelah melihat sekali imbas, si pembaiki jam bertanyakan tentang harga jam itu.
 
Tukang jam: Berapa harga awak beli jam ni?" 

Kamaruzaman: Seribu ringgit! Jawabnya dengan penuh keangkuhan di riak wajahnya.
 
Tukang jam: Awak telah ditipu, ini jam tiruan, bukan asli. Di mana awak beli?
 
Kamaruzaman: Di sinilah! Jawabnya sambil menyiapkan kekuda untuk sepakan tapak kaki tepat ke muka tukang jam.




PESANAN: Kalau nak kene kekuda macam Kamaruzaman bagi, berani la cakap jam kat atas tu tak ori. Ekeke. Jam hadiah tu beb!

Khabar Gembira Buat Papa

Keputusan ujian peperiksaan penggal pertama sudah pon keluar. Kamaruzaman pulang ke rumah seperti biasa. Dengan muka selamba ayam Kamaruzaman terus menghampiri papanya.   

Kamaruzaman: "Papa, saya ada berita gembira buat Papa!"

Papa: "Wow! berita gembira apa tu?"

Kamaruzaman: "Papa ingat tak wang hadiah RM 1000.00 yang Papa janjikan kalau saya lulus periksa?"  

Papa: "Tentu papa ingat."  

Kamaruzaman: "Kalau begitu, Papa boleh simpan wang itu." 




PESANAN: Jimat duit Papa!

Thursday, April 7, 2011

Mamat Si Langsi & Polis

Pada suatu malam, Mamat Si Langsi menaiki motosikal dan telah ditahan polis. Dia ni kena tahan kerana tak pasang lampu waktu malam di bandar berhampiran rumah dia. Macam-macam alasan dia bagi.

Mamat:
Apa ni? Nak pasang lampu nak buat apa?
 
Polis: La... tak kan tak tau kot. Untuk keselamatan ko la. Siang pon kene nyalakan lampu depan motor ni.
 
Mamat: Oi. Tak nampak ke? Sana ada lampu, sini ada lampu, situ ada lampu, mau pasang lampu lagi ka?
 
Polis: Hampeh punya budak. Jaga ko! 

Lalu polis tu pun buang angin kat tayar depan dan belakang motorsikal Mamat Si Langsi tu.

Mamat:
Oi! Oi! Apa ni? Gila ke? Macam mane aku nak balik?
 
Polis: La...kan sana ada angin, sini ada angin, situ ada angin, mau angin lagi ka? 





PESANAN: Nama pon Mamat Si Langsi kan? Apedehal beb?

Tumpang Lalu

Alkisah. Satu pagi di stesen keretapi. Seorang makcik bertanya kat petugas kaunter keretapi.
 
Makcik: Anak, keretapi sampai jam berapa?

Petugas: Keretapi dari Alor Setar sampai jam 2 petang, yang dari Kota Bharu sampai jam 1 petang, yang dari Kuala Lumpur sampai jam 4 petang, yang dari Gemas pulak sejam lagi sampai lah. Makcik nak pergi mana?
 
Makcik: Tak ke mana. Makcik nak melintas aje. Terima kasih lah anak, ni maknanya takde lah keretapi lalu sekarang kan? Terima kasih banyak-banyak. Makcik tumpang lalu ye.

Petugas: ????? 




PESANAN: Kalau berani korang lintas lah. Makcik ni hati kering.

Wednesday, April 6, 2011

Sakit Jiwa

Seorang lelaki sakit mental menganggap dirinya adalah jagung dan terlalu takut dengan ayam. Jika ternampak haiwan itu, dia akan lari lintang pukang kerana menyangka ayam akan memakannya. Akhirnya, lelaki itu dimasukkan ke rumah sakit jiwa. Setelah beberapa bulan, doktor pun melakukan ujian ke atas lelaki itu bagi mengenal pasti apakah dia telah pulih ataupun tidak.


Doktor: Adakah kamu tahu siapa diri kamu sekarang?
Lelaki: Ya doktor.
Doktor: Siapa kamu sebenarnya.
Lelaki: Saya ini manusia doktor.
Doktor: Ya ke? Bukan jagung?
Lelaki: Bukan, saya manusia doktor.
Doktor: Kamu takut dengan ayam?
Lelaki: Tidak doktor.
Doktor: Hmm..bagus. Nampaknya kamu dah sembuh.
Lelaki: Tapi doktor, saya ada satu pertanyaan.
Doktor: Apa dia?
Lelaki: Ayam tahu tak yang saya ni dah berubah jadi manusia.
Doktor: "?????" 
 
 
 
 
 
 
PESANAN: Nasib baik aku tengah amik Degree Komunikasi. Kalau amik Psychology mau aku jadi gile jugak. 

Atuk & Cucu

Seorang atuk dan cucunya menaiki bas dua tingkat untuk pulang ke kampung setelah lama di kota.
 
Cucu: Marilah atuk kita naik ke tingkat dua. Di atas masih ada banyak tempat duduk.
 
Atuk: Eh...sudah-sudah. Atuk tidak mahu naik, atuk takut.
 
Cucu: Mengapa atuk takut pulak?
 
Atuk: Di tingkat atas tidak ada pemandu!





PESANAN: Lagi bahaya kalau bawak atuk naik LRT. Sebab memang takde pemandu. Haha.

Monday, April 4, 2011

Jimat Punya Pasal

Ada seorang pemuda ke kedai mamak dan dia hanya ada 70 sen masa tu. 
Pemuda: Mamak berapa harga teh panas dengan sejuk? 
Mamak: Panas 70 sen, sejuk RM1.20.
Pemuda: Bagi teh panas 1.
Sampai je teh tersebut pemuda itu terus minum.
Mamak: Kenapa awak minum cepat sangat? 
Pemuda: Kalau saya tunggu lama2 nanti sejuk tak pasal2 saya kena bayar RM1.20.
 
 
PESANAN: Ade kedai mamak MANNUSALWA kat Akasia (NILAI) jual teh O ais baru RM 1.00.

Sunday, April 3, 2011

Wasiat Harta Pusaka

Setelah sekian lama di perantauan akhirnya  Kamaruzaman pulang ke kampung untuk berjumpa dengan atuknya yang uzur.

Atuk: "Kamaruzaman, atuk sudah tidak kuat lagi, atuk minta kamu sambung mengusahakan kebun atuk..."  

Kamaruzaman: "Jangan cakap macam tu atuk, sedih saya...(padehal dalam hati, tak sia-sia aku balik kampung, dapat pulak harta pusaka atuk).
 
Atuk: "Dengan ini, segala isi perkebunan, ternakan, villa, traktor untuk kamu. Tolong jaga baik-baik, jangan lupa disiram dan bubuh baja tiap hari pada tanaman atuk."
 
Kamaruzaman: "Baik atuk, atuk jangan bimbang tentang hal itu ye. Tapi dimana kebun atuk? saya tak pernah tahu pun?"
 
Atuk: "Di Facebook atuk, FARMVILLE, nanti atuk bagi tau passwordnya."  

Kamaruzaman: "?????"





PESANAN: Nasib baik atuk aku dah remove FARMVILLE dalam facebook beliau. Ekeke.